Lucerna parazita


Még a parlagon hagyott, gazos földeken is pusztít, olyannyira, hogy az útszéli gyomokat is károsítja az aranka.

Leírása[ szerkesztés ] Levéltelen és lágyszárú, klorofillt nem tartalmazó, halványsárgás színű, később gyökér nélküli, élősködő gyomnövények. Fonálszerű szárukon virágzatokban apró, húsos virágai vannak, amelyeknek csészéje hasábú, szirma harang vagy korsó alakú, a szirom csövéhez nőtt porzója van, a toktermés kétüregű, négymagvú. Fajai[ szerkesztés ] A Magyarországon honos arankafajok közül jelentékenyebb károkat az alábbiak okoznak: A lenfojtó aranka Cuscuta epilinum Weihe a lenvetésben tesz kárt, de megél a lóherén és lucernán is, amelyen különben a herefojtó és az illatos aranka él.

A lucerna, a bükköny, a vöröshere, a bab, és a borsó élősködő növénye. Mit tegyünk ellene? Több rokon arankafaj is található a szántóföldjeinken, kertjeinkben.

lucerna - Pöli Rejtvényfejtői Segédlete

A leggyakoribb mégis az illatos, vagy nagy aranka Cuscuta campestris Egyes vidékeken jellemzően "ördögcérnának" nevezik. A pillangós virágúak mellett előfordul a burgonyán, a cukorrépán, a sárgarépána paprikán, a retken és még a salátán is.

lucerna parazita székletférgek technikája

A burgonya sztolbur vírusbetegségét is terjesztheti. A gyomnövények akaratunk ellenére nőnek, a termesztett haszonnövények közötti térfoglalásukkal, árnyékolásukkal, a talaj tápanyag-és vízkészletének felvételével károsítanak. Tetemes termésveszteséget okozhatnak.

A mechanikai és a vegyszeres gyomirtás évente több ezer forintba kerül. Az aranka különbözik a gyomnövényektől, mert a gazdanövény által már felvett és feldolgozott tápanyagból él, vagyis teljesen élősködő.

Hogyan lehet ellene védekezni? Veszélyes e, ez a gyom? Mit kell tudni általánosságban az arankáról? Az arankafajok Cuscuta spp. Az aranka nemzetség fajai a kétszikűek osztályába tartoznak.

Az aranka élete úgy kezdődik, mint a többi növényé: a magja, gyakran a vetőmagba keveredik, a földbe kerül, kicsírázik. Gyökere csak rövid ideig lucerna parazita a talajban, ezalatt azonban képes a víz felvételére, de hamarosan elpusztul. A csavarodottan fejlődő, lucerna parazita hajladozó hajtásnak egy hónap alatt kell megtalálnia és spirálisan rácsavarodnia egy alkalmas lágyszárú gazdanövényre, különben elpusztul.

Környezetbarát és szomszédkímélő kerti munkavégzés

Kedvező körülmények között több méter, esetleg méter hosszú, többször elágazó szárat fejleszt, amivel betekeri a szomszédos növényeket is. A szárak és a kezdetleges levélpikkelyek nem tartalmaznak zöld színtesteket, ezért a sötétben, fény nélkül fejlődő növényekhez hasonlóan nem zöld színűek, hanem élénk citromsárgák.

  • Она не успела постучать, как заверещал электронный дверной замок.
  • Глаза его неотрывно смотрели на Чатрукьяна.
  • Он хоть и крупный, но слабак.
  •  Ничего, - выдавила .
  • Уверенно и неуклонно.

Az aranka körbecsavarodik a gazdanövényén, és az érintkezési pontokon tapadókorongokat fejleszt. Enyhe időjárás esetén a hótakaró védelmében áttelelhet, és akkor már kora tavasszal megfigyelhetjük az aranka hajtásainak fejlődését. Magról kelve csak május közepétől fejlődik, mert a magok csak C-os talajhőmérsékleten csíráznak.

A védekezés során lucerna parazita ellenőrzött arankamagoktól mentes, fémzárolt vetőmag használata hosszú időre védelmet jelent, mert a magok egy része több évig csíraképesen megmarad a talajban.

lucerna parazita váladék a férgek miatt

A haszonnövények rendszeres kaszálásával kipusztítható. A levágott, arankával betekert növényeket ajánlatos megsemmisíteni, mert a kapával szétvágott arankahajtások ismét fejlődésnek indulnak.

lucerna parazita helmint terápia

A gyomnövényirtókkal az arankát is elpusztíthatjuk. Ajánlott szer: Reglone 40 SL Dr. Véhelyi Klára írása nyomán Kapcsolodó cikkek.

  • Lucerna dodder parazita, Tartalom Még a parlagon hagyott, gazos földeken is pusztít, olyannyira, hogy az útszéli gyomokat is károsítja az aranka.
  • Milyen élősködő növény az aranka?
  • Lucerna A lucerna egységnyi területről legnagyobb termést adó, nagy fehérjetartalmú, pillangós virágú szálas takarmánynövény.
  • Szerkesztőség A kékvirágú lucerna Medicago sativa L.
  • Milyen élősködő növény az aranka?