Kakukk parazita, Fészkek parazitája | Sulinet Hírmagazin


Betűrendes kereső

Leglustább madarunk, a kakukk? A kakukk hangjáról kapta nevét. A madár gerle nagyságú, hosszú farkú, sötétszürke, sárga lábú, vörös szemű fajta. A madarak közül ő az egyetlen élősködő, úgynevezett költésparazita. Hogy miért alakultak ki, és hogyan változtak a szokásai, erről olvashatsz cikkünkben.

emberi ascaris test

Az alsó két tojás kakukktojás - te vajon felismernéd? Kérdések-válaszok A népiesen kukókának nevezett madár neve a latin Cuculus canorus elnevezésből ered fura szokásairól híres.

  1. Maffiamódszerekkel élnek túl Magyarországon | hu
  2. Szer a helminthiasis megelőzésére

Ezek közül a legismertebb, hogy tojását más madarak fészkébe rakja. Hogy miért van szüksége a kakukknak erre a körülményes eljárásra ahhoz, hogy fiókáit másokkal neveltesse fel? A kakukk — költöző madár lévén — előbb indul telelő útjára, mint ahogy fiókája életképessé válna.

  • A népi gyógyszerek segíthetnek e a férgeket
  • Kakukk | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  • Mi MICSODA: Leglustább madarunk, a kakukk?
  • Magyar tudósok fejtették meg a kakukk titkát
  • A nők jobban értik a kutyák nyelvét, mint a férfiak - Tesztelje magát!
  • A kakukk (Cuculus canorus) szaporodása - Díszmadarak

A szaporodási időszak letelte után a felnőtt madarak megkezdik vándorútjukat, és fiókáikat sorsukra hagyják. Egy fészekbe mindig csak egy tojást tojnak, de pár napos időközökkel a tojásrakásra akár fészket is használnak. A fiókák első telüket itthon töltik, és csak a második évben indulnak el első vándorútjukra. Nem nevelőszüleikkel repülnek, hanem "igazi" szüleik költözési útvonalát követve jutnak el az afrikai telelőhelyükre.

kaparva a féreg petéit ahogy vettük

Miért kakukktojás a kakukk tojása? A kakukk tojása a törzsfejlődés során alkalmazkodott a gazdamadarak tojásaihoz, kakukk parazita a fészkét rakó gazdamadár nem ismeri fel azt a saját tojásai között.

cestode parazita

A leggyakoribb kakukkot keltető gazdamadarak: a nádiposzáta, a réti pityer és az erdei kakukk parazita. A kakukk azonban más módon kakukk parazita kicselezi a kiszemelt gazdamadarat. Tudja, hogy az ő fiókája egy nappal a többiek előtt fog kibújni a tojásból. Ez az egy nap egy fióka életében nagyon hosszú idő, ez már elég ahhoz, hogy a kakukk erősebb legyen a fészekben kikelő többi fiókánál.

A kakukk (Cuculus canorus) szaporodása

Emellett jóval nagyobb testalkatú is, mint az, aki kikölti, így erőfölénye is nyilvánvaló. A kikelt fióka előbb-utóbb vagy a tojásokat vagy a mellette élő fiókákat túrja ki kakukk parazita fészekből, így egyedüli fióka marad. Az élelmet hozó gazdamadár egyedül őt eteti. Néhány kutató a közelmúltban kiderítette, hogy a már kész tojását a kakukk képes egy napig visszatartani, ezért fiókája a testen belüli magasabb hőmérséklet miatt hamarabb kifejlődik, ezért bújik ki korábban a tojásból.

Ez is a kiváló alkalmazkodás példája ehhez, a költésparazitának nevezett, életmódhoz.

pinworm tojás jelei

Érdekesség még, hogy a kakukk tojója két színváltozatban férgek és fóbiák előfordul. Tollazata világos, hátán szürkéskék színű, csíkozott alsó része hasonlít a karvalyéra.

Lehetséges, hogy ez is a hasonulás egy formája, amivel a kakukk elijeszti a kisebb madarat a fészkéről, hogy saját tojását belerakhassa. Tudtad, hogy a kakukktojás névre hallgató játék is a madár szokásai miatt kapta nevét?

Magyar tudósok fejtették meg a kakukk titkát Pesthy Gábor A kakukk örökös evolúciós versenyben áll gazdamadaraival, melynek során számos trükköt fejlesztett ki a mostohaszülők becsapására. Ezek egyike, hogy a tojásai előbb kelnek ki, mint a gazdák tojásai. A más madarak fészkébe tojó, úgynevezett költésparazita kakukk Cuculus canorus több módon is igyekszik kicselezni a kiszemelt kakukk parazita, ebből az egyik a tojások megtévesztő színezete. A kakukk másik trükkje, hogy a fiókája rendszerint egy nappal korábban kel ki a tojásból, mint mostohatestvérei, s kikelése után három napon belül mostohatestvéreit - akár tojás, akár fióka állapotban vannak - kilöki a fészekből.

A több helyes, és egy helytelen választ adó kvízjátékokat kakukktojás-játéknak nevezzük. Az evolúció egyik "nyertese", kakukk parazita tövisszúró gébics Miért nem ismeri fel a mostohaszülő a kakukktojást? Régebben a tövisszúró gébics is a gazdafajok közé tartozott, de mára a kakukk — e csata veszteseként — már nem rakja tojásait az ő fészkébe.

CUCO - PÁSSARO PARASITA

Ennek a példának a nyomába eredve, a tudósok megpróbálták feltárni, hogy kakukk parazita a gazdamadarak és a kakukk viszonya, és hogy a kakukk milyen tulajdonságokat fejlesztett ki, hogy a tojásait biztonságban hagyhassa más madarak fészkében.

A kakukk és a gazdamadár együttes fejlődése során fokozatosan javul a kakukktojások mimikrije teljes hasonulásamásik oldalon pedig a gazda tojásfelismerő képessége.

glossitis paraziták

Ha ez utóbbi hirtelen fejlődik, akkor a kakukk vesztésre áll, s ennek a madárnak a fészkébe nem rakhatja többé tojásait. Erre jó példa a tövisszúró kakukk parazita esete, amely így menekült meg a kakukk élősködésétől körülbelül egy évszázaddal ezelőtt. Miért etetik a gazdamadarak a kakukkfiókát?

Így végez a kakukkfióka minden fészektársával

A kakukk és mostohaszülője, kakukk parazita nádi poszáta Ha a tojás bent marad a fészekben, akkor a kakukknak már csak egy dolgot kell megoldania: el kell fogadtatnia a fiókát is a mostohaszülővel. Hogy valósítja ezt meg? A kakukk és más költésparazita madárfajok számos olyan trükköt fejlesztettek ki, mellyel a mostohaszülőket az utódgondozásra késztetik.

Például a kakukkfióka kéregető hangja különleges, nem hasonlít a gazda saját fiókái hangjára, de olyan hatást vált ki a mostohaszülőkben, amivel a saját fiókáknak járó összes táplálékot az egyedül növekvő kakukkfiókának adja.

Magyar tudósok fejtették meg a kakukk titkát

A magyarországi gazdamadarak nem képesek felismerni a parazita fiókát, viszont egyes ausztráliai kakukkfajok gazdái erre már képesek, s elhagyják az ilyen fészket. Egy kakukk parazita sikerült lefilmeznie azt is, ahogy a madár-szülők eltávolítják a fészekből az kakukk parazita kakukkfiókát.

bika fogyás szalagféreg

Ez is jó példa arra, hogy milyen leleményes megoldások születhetnek a versenyfutás újabb fejezeteként.