Férgek guppiban, Szivárványos guppi – Wikipédia


Előfordulása[ szerkesztés ] Eredeti hazája VenezuelaTrinidad és TobagoGuyanaBarbados környéke, de számos helyre betelepítették. Eredeti élőhelyén szinte bármilyen vízben előfordul, a brakkvíztől kezdve a lágy vizű hegyi patakokon át a kis tavacskákig. Magyarországon több melegvízű forrásban élnek vagy éltek elvadult, önfenntartó populációi például MiskolctapolcaEgerKarcagMargitszigetVárosligeti tó. Megjelenése[ szerkesztés ] Eredeti vad formájukban a nőstények szürkék átlátszó úszókkal, hímjeik nem rendelkeznek a tenyészformák pompás, erőteljesen módosult úszóival, ehelyett farokúszójuk vagy átlátszó, vagy karddal rendelkezik, viszont testük tarkán mintázott, egy férgek guppiban nincs két egyforma egyed.

A nőstények 4—5 cm hosszúak, de kivételesen jó tartási körülmények mellett akár 8 cm-esre is megnőhetnek. A hímek tarkák, 3—4 cm hosszúak. Manapság már a legtöbb tenyésztörzs nőstényeinek farokúszója is tarkázott, de nem olyan élénk színű, mint a hímeké.

Rengeteg színváltozatban kapható a kereskedelemben, a leggyakoribb színvariációk: piros, kék, sárga, fekete, leopárdtarka és "kobramintás". A tenyésztők a hímek farokúszójának alakja szerint különféle standardre osztják a guppikat. Léteznek például körfarkú, lírafarkú, fátyolfarkú stb. Életmódja[ szerkesztés ] Mindenevők, apró ízeltlábúakatférgeket, elpusztult élőlények korhadékát és algabevonatokat is fogyasztanak.

férgek guppi fotó - creditpartner.hu

Mivel kiváló szúnyoglárvairtó, sokan ragadozónak tartják a férgek guppiban, pedig tisztítsa meg a paraziták és férgek testét fogyaszt algákat is, sőt az akváriumba telepített élő növényekben is kárt tehet. Elfogadják a száraz lemezes eleséget, a szárított szúnyoglárvát, de természetesen az élő táplálékot sem vetik meg tubifex, szúnyoglárva, vízibolha.

Átlagos élettartamuk év. Szaporodása[ szerkesztés ] Férgek guppiban egész évben szaporodnak. A hímek folyamatos szexuális lázban égnek, vadul hajtják a nőstényeket, eközben egymásra ártalmatlanok, egyáltalán nem verekedősek.

Online Laboratórium Bakteriális betegségek kezelése Baktériumok minden akváriumban jelen vannak és ott fontos szerepük van, mint pl. A guppik csak felnőtt korban tudnak ki ugrálni az akváriumból?

Amikor egy hím közel kerül egy kiszemelt nőstényhez, ferdén előre hajtja farok alatti úszóját, amely párzószervvé gonopódiummá módosult és spermatofórákat juttat a nőstény ivarnyílásába. Ha az akváriumban több hím van, akkor a nőstények folyamatosan terhesek és hetente szülnek. De nem terhesen születnek, ez tévedés. A nőstények testükben elraktározzák a spermát, így újabb párzás nélkül is utódokat hozhatnak a világra.

A szülés közeledtét jelzi az ivarnyílás környékén található terhességi folt megsötétülése és az, hogy az anya férgek guppiban minden irányból duzzadttá válik, kocka alakú lesz.

Guppies férgek, mint kezelni, A bélférgesség tünetei

Egy-egy ellés alatt átlagosan kishal születhet az anya korától, méretétől és egyéni termékenységétől függően. A szülés után az anya napos szünetet férgek guppiban, majd ismét párzásra kész állapotba kerül és ismét "vemhesül".

Az ivadékok a szülőben fejlődnek ki az ikrában, ezért gyakran — tévesen — elevenen szülőknek nevezik őket. Leegyszerűsítve a folyamatot, végig ikrában vannak és az ikra kinyomásakor pattan szét az ikra burok, ezt hívják ál elevenszülésnek, és azonnal önálló életet élnek.

férgek guppiban karcsúsító parazitatabletták

Körülbelül 2 hónaposan alakul ki a színezetük és ekkor válnak ivaréretté. Ebben a korban már elég nagyok ahhoz, hogy visszakerüljenek szüleik mellé anélkül, hogy csemegeként végeznék.

Bélféreg, Bélférgesség - Betegségek Budai Egészségközpont Az alábbi írásban a banánféreg Helicotylenchus multicinctus otthoni tenyésztését szeretném bemutatni.

Közepesen kemény, semleges kémhatású°C hőmérsékletű vizet kedvelnek. Igazi szépségük sűrűn beültetett akváriumban érvényesül leginkább. Magas egyedsűrűségnél gyakori az utódkannibalizmus. Tenyésztése, tartása[ szerkesztés ] A legelterjedtebb akváriumi halak egyike, tenyésztése az akvarisztika külön ágazata.

Az egyik legszívósabb, legkönnyebben tartható trópusi halfaj, az Ázsiai halfarmokról importált példányok azonban más halfarmokon nevelt elevenszülőkhöz hasonlóan gyógyszerekre rezisztens és súlyos betegségeket hordozhatnak és idő előtt elpusztulnak, vagy otthoni állományunkat fertőzhetik le, ezért érdemes őket tenyésztőtől beszerezni.

férgek guppi fotó - chanwu.hu

Léteznek tenyésztői klubok és versenyek, ahol a szín- és formaváltozatok kitenyésztésében jeleskedő tenyésztők mérhetik össze tudásukat és legszebb halaikat. Legelismertebb a Német Guppi Társaság DGG amelynek részletes standardjai, bírálóbizottságai vannak és rendszeresen szerveztek kiállításokat, versenyeket.

Guppi #1. Guppi akváriumom!

Ma már a világ számos pontján folyik a guppik minőségi, szabványok szerinti tenyésztése és rendszeresen szerveznek nemzetközi versenyeket is, ahol a bírák különféle tulajdonságok alapján adnak pontokat a halaknak, ilyen például a vitalitás, méret, színek, úszók férgek guppiban, a hibákért pontlevonás jár.

Az első I. H verseny hazánkban Jászberényben került megrendezésre októberében. A guppik tarthatóak kis testű lazacfélékkel, más elevenszülőkkel és harcsákkal.

  • Guppibetegségek - 3. rész - Guppies férgek, mint kezelni
  • Férgek kezelése dikaris
  • Méregtelenítés jelei

Nem alkalmasak viszont vitorláshalak, gurámik és szumátrai díszmárnák mellé, mert ezek megcsipkedik és akár fel is falják a guppikat, valamint ezen kívül a közeli rokon endler fogaspontyokkal sem érdemes együtt tartani, ugyanis a két faj könnyen kereszteződik, ezzel lerontva fajtiszta férgek guppiban. Guppi fajták[ szerkesztés ] A guppikat vad, vadas és tenyészformákra csoportosíthatjuk.

  • Guppies férgek, mint kezelni, S. O. S! Ez milyen betegség és mivel kell kezelni?
  • Paraziták fényképeket nevekkel és leírásokkal
  • Sok férget eszem

Vad guppik: A guppik eredeti élőhelyén befogott, vad eredetű guppik. Nem érintkeztek akváriumi tenyészformákkal, befogási helyük ismert.

férgek guppiban négyzet alakú férgek

Vadas guppik: Visszavadult tenyészformák, vad jelleggel rendelkeznek, ám nem valódi vad guppik. A legtöbb férgek guppiban eltérő élőhelyen fellelhető guppi vadas, nem vad.

férgek guppiban subfebrile férgek

Tenyészformák: Az ember bizonyos tenyészcélok irányába szelektálta férgek guppiban, különféle mutációk jelentek meg rajtuk melyektől nagyobbak, színesebbek, sokszor fátyolosabbak lettek. Legtöbbjük már nem is hasonlít az eredeti vad guppikra, időnként az utódok visszaüthetnek a vad formára, ezt hívjuk vadas vagy vad jellegű guppinak. A farok alakja alapján:.