Férgek burgonyából


Navigációs menü

Támad a burgonya-fonalféreg? Felkerestük a Kárpátaljai Megyei Növényegészségügyi Férgek burgonyából, ahol Vera Terehova illetékes szakembert, helmintológust féregtanszakértőt kérdeztük, mi a helyzet nálunk, Kárpátalján.

borágó féreg neve

A burgonya cisztaképző fonálférgei, a közönséges burgonya-fonalféreg Globodera rostochiensis Wollenweber a burgonyatermelés első számú ellensége. A dél-amerikai Andokból származik. Valószínűleg az es években hurcolták be Európába a burgonyavész elleni rezisztencia nemesítéshez andoki burgonyagyűjteménnyel, de ig nem vették észre.

Támad a burgonya-fonalféreg?

Azóta a világ 65 országában terjedt el. Megyénkben először ban figyeltek fel rá.

milyen paraziták élnek a bálnában

Azóta 6 járásban mutatták ki, ezek főleg hegyvidéki járások: Nagybereznai, Perecsenyi, Rahói, Ökörmezői, Szolyvai és Ilosvai. A fonálférgek elsősorban passzívan, az emberi tevékenységek, valamint a környezet egyéb élő és élettelen tényezői által terjednek.

A ciszta — amely nemcsak átvészelő alak, hanem nagy szerepet játszik a károsító továbbterjedésében is — főleg a vetőburgonyára tapadt földdel terjed.

férgek és hogyan lehet felépülni belőlük

A talajművelő eszközökre, betakarítógépekre, szállítóeszközökre, emberek, állatok lábára tapadt földdel, állati ürülékkel is terjedhet, de a szél és a víz is új területekre juttathatja. Felszaporodása ellehetetlenítheti a burgonya termesztését. Kártételük abban nyilvánul meg, hogy a lárvák és a kifejlett egyedek a burgonya gyökerein szívogatnak.

Keresés űrlap

Erős fertőzés esetén a növények satnyák, a lombozat sárgul, alulról felfelé fonnyad. A beteg tövek egyre kevesebb és kisebb gumót képeznek. A burgonyaföldön jól láthatók a kisebb, lassabban fejlődő növények gócai, idő előtt sárguló levelekkel.

férgek kezelése pinworms ostorférgek

A táblán való előfordulása nem egyenletes. A legfertőzöttebb gócokban, a művelési iránynak megfelelő, általában ovális alakú ún.

kutikula parazitákban

A legsúlyosabb esetben, a legfertőzöttebb foltokban kipusztul a burgonya. Tervszerűen az egész megyében vizsgáljuk a kórt. A korábbi években légifelvételek is készültek a burgonyaföldekről.

férgek és laposférgek

Magánszemély férgek burgonyából farmer is kérhet vizsgálatot, de azt tudni kell, hogy amennyiben kimutatjuk a fertőzést, zárlatot rendelünk el az adott gazdaságot illetően. Ez azt jelenti, hogy nem értékesítheti a fertőzött területen termesztett burgonyát mindaddig, amíg az ismételt vizsgálat nem mutat fertőzéscsökkenést.

  • Hogy néznek ki a paraziták a fejében
  • Paraziták a sinus tüneteiben
  • Epehólyag és férgek
  • Giardia férgek hogy néz ki
  • Torokfájás a férgek miatt
  • A burgonya cisztaképzõ fonálférgei - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál

Ha már fertőzött a terület, a védekezés célja a talaj cisztafertőzöttségének a kimutatási szint alá csökkentése. A burgonya-fonálférgek ellen különböző védekezési eljárások komplex alkalmazása lehet eredményes: vetésforgó, a rezisztens fajták termesztése, csalogató növény férgek burgonyából.

Férgek, kukacok az élő testben...

Ajánlatos a burgonya legalább 4-éves forgóban való termesztése. A vetésváltás elsősorban a felszaporodás megelőzésére, illetve alacsony fonálféreg-egyedszám esetén elegendő. A vetőburgonya igényes kiválasztása, rezisztens fajták vásárlása, előkészítése, mosása nagyobb mértékben csökkentik a talaj fertőzöttségét. Ukrajnában vegyi védekezéshez nem állnak rendelkezésre engedélyezett szerek.

Féreg

A fonalféreg ne­ma­tó­da gazdaspecifikus parazita, az adott faj, a közönséges burgonya-fonálféreg kizárólag növényi élősködő és az emberi szervezetre nézve egyáltalán nem jelent semmilyen veszélyt.

Rehó Viktória.