Cserjék parazita. Vajvirágfélék – Wikipédia


Hernyók a ribizli: miért, mi a teendő A ribizli hernyók teljesen eszik a leveleket - sok kertész szembesül ilyen problémával.

Természetesen kezelje a fákat és cserjéket télen

A növény szárán és levelein lévő paraziták képesek teljesen elpusztítani a növényt, de számos módja van a ribizli kártevők elleni küzdelemnek. Ribizli Caterpillar típusok Először is meg kell értened, hogy rengeteg ribizli kártevő van - a hernyók akkor jelennek meg, ha a cserjék számos rovar sérülnek. Hasznos tudni a kertkártevők főbb fajtáit - ez segít pontosan meghatározni, hogy melyik hernyók találják cserjék parazita a cserjéket, és kiválaszthatják a legmegfelelőbb eszközöket a feldolgozáshoz.

Csavarkulcs Ezt a kártevőt felismerhetjük zöld vagy barna hernyók megjelenésével a cserje levelein, először aktívan eszik a leveleket és a szárakat, majd összekeverik a leveleket pókhálóval, és a keltetés előtt takarmányozzák a növény csirkeit. A felnőtt moly világosbarna pillangó, csíkokkal a szárnyain. Vese mol A parazita tojást helyez el a cserjék petefészkébe és fiatal rügyébe, és a szürke vagy sárgabarna cserjék parazita kikelt lárvák elkezdenek belülről enni a növényt.

Ez azt eredményezi, hogy a cserjék petefészkének egy része kiszárad, és a növény hozama élesen csökken. A kialakult vese moly egy körülbelül 1, cm-es szárnyszárnyú kis rovar, egy nagyon szép, fehér és barna színű. Bors moly Egy nagy sárga pillangó kora tavasszal cserjék parazita hoz a ribizli levelek, többnyire fehér hogy milyen férget lehet felismerni piros belsejében.

A moly lárvái teljesen elfogyják a növény leveleit, és a fekete ribizli bokor teljes megsemmisüléséhez vezethetnek, ha nem szűnnek cserjék parazita időben. Üveg pohár Egy felnőtt rovar, hasonlóan a darázshoz, úgy rendezi a falazatot a ribizli rügyekben, férgek ki a kéreg zsákjaiban.

A lárvákból kikelt lelőgépek először belsejéből megeszik a hajtásokat, majd elkezdenek mozogni a szárakon a gyökerekig. Pontosan ez az, hogy az üvegdoboz veszélyes, és ha a hernyók egy cserje gyökereit eszik, akkor a növényt nem lehet megmenteni a halálból.

Ugyanakkor az üvegdoboz rendkívül rosszul töltődik fel, és megszüntetéséhez jelentős erőfeszítéseket kell tenni. Ebben az esetben egy nyáron a fűrészáru legfeljebb 3 hernyót tud előállítani, ami nagyban megnehezíti a kártevő elleni küzdelmet. A gallitsa főleg a fekete ribizli mellett szeret, de a parazita mind a vörös, mind a fehér fajtákon található. Egres tüzelőcsap A parazita szürke pillangó támadó ribizli virágok, valamint a málna és egres bokrok.

A tűzcsatorna hernyói vékony hálóval összekeverik a bogyós bokor gyümölcseit, és levetik belőlük a gyümölcsleveket, aminek következtében a bogyók kiszáradnak, és alkalmatlanok a betakarításra. Maguk a kerekférgek kelnek ki Gyakran a ribizli hernyó elkezd mopszot, vagy brushtailot, egy másik kártevő pillangót, gyönyörű barnával.

a paraziták étkezési organizmusok

A hernyó a növény levelein táplálkozik, és különösen veszélyes, mert akár tojást is tartalmaz egyszerre - a ribizli fertőzése pattanással nagyon gyorsan és bőségesen előfordulhat. Néhány rovar könnyen érzékeny, másoknak hosszú ideig és óvatosan kell harcolniuk.

  • Hernyók a ribizli: miért, mi a teendő
  • Összefoglaló: Az aggregáltság a paraziták eloszlásának biológiai szempontból lényeges tulajdonsága, mivel a parazita egyedek eloszlása szoros összefüggésben áll a gazda populáció térbeli mintázatával, amely kap- csolat a majdani gazda-parazita viszonyt alakíthatja.
  • Alkalmi élősködők Kertészeti lexikon
  • Menedék kiegészítők A hideg évszakban úgy tűnik, hogy a fák, az egyik oldalon a díszítő cserjék és a rózsa, másfelől a gyümölcsfák is megmenekülnek a nyár betegségeitől és parazitáitól.

Ezért, ha egy növény gondozása, a kártevők kiküszöbölésére irányuló megelőző intézkedések nagyon fontosak - elvileg segítenek megakadályozni a cserje fertőzését. Miért kapnak a hernyók ribizli A rügyek, levelek, gyümölcsök és a ribizli minden más része tápközeg a hernyók számára - a kártevők a leveleket életciklusuk folytatására eszik.

Ez azonban nem tisztázza azt a kérdést, hogy miért van néhány bokr parazita nagyon gyakran cserjék parazita, míg mások szinte soha nem érintik a hernyókat.

Általában a hernyók a gyümölcstermő növények bokrjain indulnak, ha a cserjék gondozására vonatkozó cserjék parazita nem tartják be. Ha a kertész elhanyagolja a bokrok rendszeres szanálását, nem távolítja el a törött és szárított ágakat, és nem távolítja el a növényi törmeléket a talajból a gyökerekben, akkor előbb-utóbb a cserjék lehetnek kártevők.

A lehullott levelek és a kis ribizli a ribizli bokrok közelében a téli hernyók lárváit biztosítják - a kártevők biztonságosan várják a fagyot a talajban, és tavasszal menjen a ribizli bokorra, és friss zöldeket kezd enni. Melyek a veszélyes hernyók hernyóknak A hernyók jelenléte a ribizli bokrokon nemcsak a cserje cserjék parazita és dekorativitását rontja.

paraziták férgekkel járó tünetek

Ez a legkisebb probléma. A tenyésztett hernyók teljesen elfogyaszthatják a ribizli leveleket. A legtöbb kártevő elkezd táplálni a növényt olyan levelekről, cserjék parazita hatalmas mennyiségű tápanyagot tartalmaznak. Ha az idő nem szünteti meg a parazitákat, a ribizli egészben eszik.

A hernyók nem csak a zöld lombokat, hanem a virágzatokat, a petefészkeket és a cserjék bogyóit is. Tehát, a bokor széles vereségével, a ribizli elkezd virágozni és gyengébb gyümölcsöt viselni, vagy megszűnik a termelés - a paraziták elpusztítják a gyümölcsöket, mielőtt teljes érettségüket elérik és alkalmasak a betakarításra.

A hernyók egy bokor szárán és még gyökerein is táplálkoznak. Ez különösen veszélyes, cserjék parazita maga a növény csontja megsemmisül cserjék parazita ha a kártevők időben nem pusztulnak el, a cserje teljesen meghal, mivel a gyökérrendszer és a fő hajtások nélkül marad. A pesti fertőzött ribizli megszünteti a megfelelő mennyiségű ízletes, egészséges bogyós gyümölcsök előállítását.

Fajta jellegzetességei jelentősen romlanak - a cserje érzékenyebbé válik a növekvő körülményekre és sebezhetővé válik, megszűnik a fejlődés és végül meghal.

Vajvirágfélék

Mi a teendő hernyók hernyóival? Ha egy vagy másik kártevő hernyóját ribizli bokrokon tenyésztik, feltétlenül el kell távolítani őket. A kertészetben hagyományos módszereket és speciális eszközöket használnak.

a horgosférgek fertőzései és kezelése

Mechanikai küzdelem A hernyók kezelésére a legnyilvánvalóbb és legegyszerűbb mód a rovarok mechanikus eltávolítása. A következő módszereket cserjék parazita rázás - egy ribizli bokor alatt papírt vagy könnyű cserjék parazita anyagot cserjék parazita, majd felveszi az ágakat, és megfelelően rázza őket, aminek következtében a hernyók egyszerűen leesnek a levelekről az elkészített alomra; kézi szedés - a ribizli leveleket és szárakat rendszeresen ellenőrzik, és a hernyókat és a kártevők fészkeket eltávolítják tőlük, hogy azokat a helyszínen kívül lehessen venni és megsemmisíteni; kaparással - ha a törzs és a ribizli hajtások megsérülnek, eltávolíthatja a hernyókat és a lárvákat egy kemény halom fogkefével vagy akár egy szappanos vízbe mártott fém szivaccsal.

A mechanikai módszereknek minden egyszerűsége szempontjából komoly hátránya van. Nem nyújtanak száz százalékos hatékonyságot, az ilyen módszerek nem képesek teljesen eltávolítani a ribizli bokrából származó lárvákat és lárvákat.

Rózsacserjék (Rosa spp.) térbeli mintázatának hatása a Diplolepis rosae általi parazitáltságra

Eközben még néhány parazita marad a cserje, továbbra is hátrányosan befolyásolja a növény állapotát, és idővel cserjék parazita növeli a népességet. Biológiai készítmények A kémiai inszekticidek mellett a biológiai termékek nagy keresletet jelentenek a kertészek körében. A különbség abban rejlik, hogy a biológiai termékekben lévő hatóanyagok toxikusak a hernyókra, de nem károsítják a ribizli gyümölcsét, és nem befolyásolják a bogyók előnyeit.

A hatást azért érik el, hogy a kártevők elleni támadás vírusok és kórokozó gombák révén történik, a kert hernyók romboló hatása. A biológiai termékek közül fel lehet sorolni: Lepidocid és Nembact; Endobakterin; Bitoksibatsillin. A biológiai termékekkel történő feldolgozást általában a ribizli virágzása előtt vagy közvetlenül utána végzik. Az érlelés időtartamáig a bogyóknak legalább 3 hétig kell maradniuk, bár a biopreparátumok maguk számára is biztonságosak, nem ajánlott a gyümölcsökkel közvetlenül permetezni őket.

Népi cserjék parazita Egyes kertészek attól tartanak, hogy a hernyókat hernyó szerekkel kezelik, és inkább a népi jogorvoslatokat használják. A legnépszerűbbek a következők.

Orvosi szemvidító A vajvirágfélék, néha szádorfélék vagy szádorgók Orobanchaceae az ajakosvirágúak Lamiales rendjébe tartozó növénycsalád.

Mosószappanos oldat. Egy körülbelül 50 g térfogatú természetes szappanot 1 liter vízben fel kell oldani, amíg homogén szappanoldatot nem kapunk. Ezt követően a cserjéket szappanos vízzel permetezzük, és ha szükséges, az érintett kemény leveleket kézzel kell dörzsölni. A por körülbelül 50 g-ját 3 liter vízzel kell hígítani, majd az így kapott oldattal permetezni a ribizli bokrát.

Mustár káros hatással van a rovarok hernyóira, és lehetővé teszi, hogy gyorsan megszabaduljon a kártevőktől a leveleken és a szárakon. Fokhagyma infúzió. Néhány nagy fokhagyma friss fokhagyma kell tölteni 1 liter vizet, és ragaszkodnak egy hétig zárt formában. Amikor az infúzió készen áll, mielőtt használatba venné, friss vízzel kell hígítania arányban.

Ellenkező esetben az éles infúzió nemcsak cserjék parazita a hernyókat, hanem károsítja a ribizli is, mivel égési sérülést okoz a cserjék parazita levelein és szárain.

Alkalmi élősködők

Pepper infúzió. A népi jogorvoslat úgy működik, mint egy fokhagymás tinktúra, és ugyanolyan módon készül el - g forró paprika öntsön 1 liter forró vizet, és ragaszkodik néhány napig. Használat előtt az infúziót 1—10 arányban hígíthatjuk tiszta tiszta cserjék parazita, és előnyben részesítheti a szappanoldatot, amely esetben a hatékonyság csak növekedni fog.

A népi jogorvoslatok jó hatással vannak a kerti kártevők hernyóinak elleni harcra. Előfordulhat azonban, hogy nem működnek cserjék parazita gyorsan, mint a rovarirtó szerek és a biológiai anyagok, valószínűleg az erősen paraziták a kút vízében ribizli bokrok esetében több kezelést kell végezniük.

Tipp A népi jogorvoslatok értelme, hogy gyenge vereségű ribizli hernyókkal éljenek. Ha a cserje rosszul szenvedett, akkor jobb, ha azonnal erőteljes inszekticid készítményeket alkalmazunk. Megelőző intézkedések Ha a ribizli bokrokon lévő hernyókat időben látják, akkor elég könnyű megszabadulni tőlük.

parazita pásztázás

De még jobb elvben megakadályozni a kártevők megjelenését a gyümölcscserjében. A megelőző intézkedések segítenek megvédeni a növényt a hernyóktól. A ribizli bokrokat rendszeresen metszeni kell.

A szaniter metszés lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a száraz és beteg ágaktól, a felesleges hajtásoktól, a bokor sűrűsödésétől a törött ágaktól. A statisztikák azt mutatják, hogy a szegény ribizli sokkal gyakrabban érinti a kert kártevőkét, és sokkal nehezebb gyógyítani egy ilyen cserjéket.

Szükséges szorosan nyomon követni a talajok tisztaságát a ribizli ültetvények körül. Minden tavasszal és ősszel el kell távolítani a lehullott leveleket és a törött ágakat a talajról, hogy azok ne képezzék a télen tökéletesen védett növényvédelmet a kártevő lárvák számára.

Ahelyett, hogy körülbelül 15 nemzetségek és faj a teljes parazita növény holoparasites, nincs klorofilla család már tartalmazza a 99 nemzetségek és néhány cserjék parazita, fajok alatt APG III. Ezek a további csoportok mind hemiparazita növények; vagyis zöld lombozatuk van és fotoszintetikusde vannak speciális gyökérkötéseik is haustoriaamelyek parazitálnak más zöld növényeken. Ezek közül sok korábban a Scrophulariaceae-be kerültde a molekuláris adatok és részben parazita szokásuk egyenesen az Orobanchaceae-n belül helyezte el őket. Ide tartoznak olyan nemzetségek, mint a Castilleja Indiai ecsetfajjal, Pedicularis lousewortfajjal, AgalinisBuchnera és Euphrasia. Az Orobanchaceae teljesen parazita tagjai közé tartozik az Orobanche seprűfaja, és az Epifagus bükkcseppekamelyek csak a bükkfák Fagus grandifolia gyökerein találhatók meg.

Ősszel a ribizli körüli talajt meg kell ásni, a hamu vagy a dohánypor hozzáadásának folyamatában ezek az cserjék parazita akadályozzák a lárvák cserjék parazita tevékenységét, és nem teszik lehetővé, hogy fejlődjenek. A cserjék körül ősszel körülvett talajt cm-es rétegben ajánljuk, így a tavaszi hernyók nehezebb lesz a talajfelszínre jutni, és a ribizli váltani. A megelőzés érdekében ajánlatos olyan növényeket ültetni, mint a fokhagyma, cserjék parazita, üröm és kamilla, a ribizli bokrok mellett, valamint más gyógynövényeket, amelyek gyógyhatásúak és erős szaggal rendelkeznek.

Az ilyen ribizli szomszédok megijesztik a káros rovarok illatát, és megvédik a cserjéket a hernyók által okozott károktól. Még akkor is, ha a ribizli több éve nem volt beteg, és a kertkártevők nem voltak hatással, leveleit és szárait évente meg kell vizsgálni a rovarok és lárvák számára. A gyorsan felfedezett hernyók sokkal könnyebben hozhatók ki a népi és a speciális eszközök által.

A legfontosabb dolog - ne felejtsd el a megelőzést, és gyakrabban nézd meg a cserjéket, hogy ne hagyd ki a káros pillanatok levelein megjelenő pillanatot. Előző Cikk.